Aikuisten hiihtokoulu

Aikuisten hiihtokoulumateriaali on kehitetty seuratoiminnan tueksi. Materiaalin avulla seura järjestää laadukasta hiihtokoulutoimintaa paikkakuntansa aikuisliikkujille. Lähde mukaan järjestäjäksi!

Aikuisliikunnassa valtava potentiaali

Tiesitkö, että 5-9 –vuotiaita lapsia oli vuonna 2021 yli 67 000 vähemmän, kuin 35-39 –vuotiaita aikuisia? Tarvitsemme seuratoimintaamme jatkossakin lisää lapsia, mutta suuressa aikuisliikkujien joukossa on paljon sellaisia henkilöitä, jotka hiihtävät ja haluavat kehittää hiihtotaitoaan nauttiakseen lajista yhä enemmän. Seuroissa puolestaan on ammattitaito näiden liikkujien ohjaamiseen.

Miksi aikuisten hiihtokoulun järjestäjäksi?

• Seuratoiminta pysyy elinvoimaisena ja monipuolisena
• Aikuishiihtokurssit tehostavat seuran varainhankintaa
• Kursseille osallistuvilla aikuisliikkujilla on potentiaalia tuoda seuratoimintaan myös omia lapsiaan ja lapsenlapsiaan
• Kasvava osallistujamäärä tuo mahdollisuuden lisätä seuran jäsenmäärää sekä talkoolaisten määrää
• Lisää seuran tunnettuutta paikkakunnalla sekä arvoa palveluntarjoajana

Konsepti ja materiaalien hyödyntäminen

Aikuisten hiihtokoulumateriaalit on toteutettu Suomen Hiihtoliiton ja FSI yhteistyössä hiihtoseuroille ja muille yhdistyksille aikuisten hiihtokurssien toteuttamiseen. Konsepti toimii yhtenä mahdollisena mallina Aikuisten Hiihtokoulun toteuttamiseen, mutta materiaaleja voi myös soveltaen hyödyntää omanlaiseen toteutukseen sopivaksi. Tärkeintä in mahdollistaa yhä useammalla aikuiselle lumella liikkuminen.

Hiihtokoulun ohjausmateriaalit sisältävät niin ohjauskortteja harjoitustuntien pitämiseksi, videoita harjoitusten toteuttamisen tueksi kuin ohjaajanopasta kurssin käytännön toteuttamiseen.

Osallistuttuaan ohjaajakoulutukseen sekä hyödyntäessään ohjausmateriaaleja täysmääräisesti saa seura hyödynnettäväkseen markkinointimateriaalit (markkinointipohjat ja somevideo), pääsee listatuksi oheiseen viralliseen Aikuisten hiihtokoulu tapahtumalistaan ja voi lisätä nettisivuilleen maininnan:

”Tätä Hiihtokoulua toteutetaan Hiihtoliiton virallisen Aikuisten hiihtokoulu konseptin mukaisesti (https://www.lumilajitliikuttavat.fi/aikuisten-hiihtokoulu/)”

Materiaalien tilaaminen on kaikille ilmaista. Suosittelemme seuroja toteuttamaan Aikuisten hiihtokoulua kokonaisuudessaan konseptin mukaisesti. Seura voi halutessaan hyödyntää Aikuisten hiihtokoulun ohjeistuksia ja videoita myös soveltaen omissa kursseissaan. Sovellettuun kokonaisuuteen ei kuitenkaan saa edellä mainittua markkinointitukea.

Ohjaajakoulutus

Hiihtoliitto toteuttaa Aikuisten hiihtokoulua varten kaksiosaisenverkkokoulutuksen. Koulutuksessa esitellään hyviä käytänteitä aikuisten hiihtokoulun ohjaamiseen ja järjestämiseen. Koulutuksen molempien osien suorittaminen vaaditaan markkinointimateriaalin hyödyntämistä varten, mutta riittää että järjestävästä tahosta yksi henkilö osallistuu osioihin. Jos Aikuisten Hiihtokoulun järjestämisvastuu jakaantuu useammalle henkilölle, on järkevää että varsinaista ohjausta toteuttava henkilö osallistuu lumilajiohjaajakoulutukseen ja käytännön toteutuksesta vastaava henkilö Aikuisten Hiihtokoulun järjestäjille – verkkoluentoon.

Ohjaaminen:

Suomen Hiihtoliiton lumilajiohjaajakoulutuksen tavoitteena on lisätä ohjaajien osaamista lumella. Ohjaajakoulutus tarjoaa ohjaajille vinkkejä lumilajien ohjaamiseen niin lasten ja nuorten kuin aikuistenkin harrastetoiminnassa. Ohjaajakoulutus sopii jokaiselle ohjaamisesta kiinnostuneelle tai jo pidempään ohjaajana toimineelle.

Ohjaajakoulutuksen kesto on noin 20 h ja se on toteutettavissa täysin itsenäisenä verkkototeutuksena verkko-oppimisympäristössä. Mikäli olette kiinnostuneita ohjaajakoulutuksen toteutuksesta lähiopetuksena, olkaa yhteydessä tilda.rajamaki@hiihtoliitto.fi.

Järjestäminen:

Lumilajit Liikuttavat Aikuisten hiihtokouluja toteuttavat seurat osallistuvat ohjaajakoulutuksen lisäksi Aikuisten Hiihtokoulun järjestäjille – verkkoluentoon (n. 1h), jossa perehdytään hiihtokoulun järjestämisen käytänteisiin.

Seuraavat verkkoluennot:

16.2.2023 klo 19-20 – Verkkoluento peruttu vähäisen osallistujamäärän vuoksi

Materiaalit

Aikuisten hiihtokoulu koostuu monipuolisista materiaaleista. Voit tilata materiaalit vieressä olevalla lomakkeella tai sähköpostitse sandra.siren(@)hiihtoliitto.fi

• Yhteensä 4 valmista tuntisuunnitelmaa vapaan ja perinteisen hiihtotavan ohjaukseen (2/perinteinen ja 2/vapaa) – a’ 1,5h
• Ohjauskortit ohjaajan tueksi jokaiselle tunnille
• Ohjaajan/järjestäjän opas (mm. kurssin markkinoinnin ja organisoinnin vinkkejä)
• Harjoitepankki – yli 40 tekniikkaharjoitetta videoituna
• Valmis markkinointimateriaali seuran käyttöön
• Ohjaajakoulutus

Tilaa materiaalit

    Aikuisten hiihtokoulua tuottamassa