Lasten Lumipäivät -kiertue on nyt purkissa – Koronan sävyttämä kiertuevuosi tarjosi paljon hienoja hetkiä haasteista huolimatta

Niin se vain on, että jälleen yksi Lasten Lumipäivät -kiertue on saatu päätökseen. Tuisku ei olisi millään halunnut vielä lopettaa kiertuetta, mutta syvällisten keskustelujen pohjalta löysimme lopulta yhteisymmärryksen. Tuiskun loputtomaan tapahtumanälkään on helppo yhtyä erityisesti tänä vuonna, sillä harmillisen moni tapahtuma ei saavuttanut lopulta juhlapöydän väkeä.

Vaikka Lasten Lumipäivät -kiertuetta ei järjestetty suunnitellussa mittakaavassaan tänä talvena, niin siitä huolimatta sen kokonaisanti ylitti reilusti odotuksemme. Lasten Lumipäivät olivat usealla paikkakunnalla ainoita koululaistapahtumia koko lukuvuotena, ja sen kyllä huomasi, sillä tapahtumat vastaanotettiin suurella riemulla niin oppilaiden kuin opettajienkin keskuudessa. Myös järjestäjäseurat olivat mielissään päästyään järjestämään nuorelle hiihtokansalle jotakin merkityksellistä näin poikkeusaikana.

Alun perin kiertueen oli määrä saapua 28 paikkakunnalle, mikä olisi ollut Lumipäivien uusi ennätys, mutta melko pian realiteetit tulivat vastaan. Lasten Lumipäivät nähtiin lopulta 11 paikkakunnalla talven aikana. Tapahtumat liikuttivat noin 2500 koululaista, mitä voidaan pitää hyvänä määränä rajoitteiden aikakautena. Iltatapahtumia ei kiertueella nähty koronatilanteen vuoksi, joten ohjelma koostui ainoastaan koululaistapahtumista. Tosin muutama poikkeus nähtiin, kun Rovaniemellä järjestettiin kiertueen ainoa viikonlopputapahtuma marraskuun lopussa ennen koronatilanteen kiristymistä, minkä lisäksi Keuruulla pidettiin pienimuotoinen perheiltama koululaistapahtuman lisäksi.

Jos jotakin positiivista pitäisi hakea tästä yhteiskunnallisesta tilanteesta, niin se pakotti meidät luomaan jotakin uutta, ja sitä kautta kehittämään Lumilajit Liikuttavat -kokonaisuutta eteenpäin. Helmikuussa syntyi Etälumipäivät -videokonsepti, joka nousi useiden koulujen suosioon liikuttamalla lähes 5000 koululaista ympäri Suomen! Aivan huikeaa, että koulut lähtivät niin innoissaan mukaan, vaikka videot julkaistiin loppuvaiheessa talvea, jolloin monet koulut olivat varmasti jo suorittaneet opetussuunnitelman mukaiset hiihtotuntinsa.

Allekirjoittaneelle, kiertuekoordinaattorille, Lasten Lumipäivät olivat hieno kokemus. Oli nautinnollista katsoa, kun lapset innostuivat hiihdosta uudella tavalla, ja haastoivat itseään rastipisteillä kerta toisensa jälkeen. Sydämeni jätti usein yhden lyönnin välistä, kun vähän hiihtäneet oppilaat voittivat hiihtopelkonsa, ottivat mörköä sarvista kiinni ja liihottivat rastipisteen läpi hymysuin. Olin usein jopa hieman kade koululaisille, sillä omana kouluaikanani ei vastaavanlaista tapahtumaa ollut saatavilla. Kokemukseni jälkeen uskon vilpittömästi, että Lasten Lumipäivät antavat monille nuorille suksisankareille elinikäisen muistijäljen lumilajien hauskuudesta ja mukaansatempaavuudesta – ja se, jos joku, on tärkeää.

Valtava kiitos kaikille osallistujille, opettajille, järjestäjille ja sidosryhmille talven kiertueesta – olette meille tärkeitä! Lisäksi haluamme kiittää Atriaa, Audia, Europcaria ja Protect Our Wintersia kiertueen mahdollistamisesta. Ilman teitä emme olisi.

Nähdään taas ensi vuonna!