Peking järjestää vuonna 2022 talviolympialaiset. Kisojen myöntämisen jälkeen Kiinassa on käynnistetty laaja-alainen keskushallinnon alainen ohjelma, jonka tavoitteena on rakentaa talviurheiluun liittyvää infrastruktuuria ja tutustuttaa 300 miljoonaa kiinalaista lumilajien maailmaan.
Talviurheiluohjelma avaa merkittäviä vientimahdollisuuksia suomalaiselle talviurheiluosaamiselle, kuten myös Suomeen suuntautuvalle urheiluun sekä liikuntaan segmentoidulle matkailulle. Hiihtoliitto on neuvotellut yhteistyöstä Harbinin alueen ja paikallishallinnon kanssa. Harbin kuuluu Heilongjiangin provinssiin, joka tunnetaan Kiinan talviurheilun yhtenä pääalueena.
Yhteistyöneuvottelujen tuloksena syntyneen aiesopimuksen tavoitteena on avata mahdollisuudet pitkäjänteiselle yhteistyölle, jossa Hiihtoliitto konsultoi ja avustaa Harbinin aluetta lumilajien, erityisesti hiihtolaijen, kulttuurin luomisessa.
”Tämä sopimus on Hiihtoliitolle merkittävä päänavaus, mikä mahdollistaa neuvottelujen jatkamisen. Tarvitaan vielä paljon tapaamisia ja neuvotteluja ennen konkreettisten toimenpiteiden aloittamista”, toteaa Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala sopimuksen allekirjoituksen jälkeen.
Koulutus ja valmiit konseptit osaamisvalttina
Kiina on tällä hetkellä maailman nopeimmin kasvava ja muutaman vuoden sisällä maailman suurin talviurheilumarkkina. Olosuhteiden ja teknologian lisäksi maa tarvitsee palveluntarjoajia ja koulutusta, jotta lumilajien kulttuuri juurtuu usealle alueelle.
Hiihtoliiton osaaminen lumilajien tuomisesta lasten ja nuorten sekä aloittelijoiden saataville on korkeaa. Niin opettajien kuin valmentajien kouluttaminen, valmiiden hiihtokoulusisältöjen kuin myös uudenlaisen ja iloisen hiihtokulttuurin tuottaminen on palkittu myös Kansainvälisen Hiihtoliiton (FIS) toimesta. Kiinan tavoitteena on tuottaa 2000 talviurheiluun erikoistunutta koulua ympäri maata, kouluttaa niihin 5000 talviurheilun hallitsevaa opettajaa sekä liikuttaa 300 miljoonaa kiinalaista talvilajeissa vuoteen 2022 mennessä.
”Kiinassa on meneillään valtava murros talviurheilun kehittämisessä. Tämä avaa meille mahdollisuuksia, mutta vaatii paljon työtä ja yhtenäistä toimintaa suomalaisilta osaajilta. Toimintakulttuuri Kiinassa eroaa paljon totutusta länsimaisesta, myös siinä on meillä suomalaisilla opittavaa”, sanoo Hiihtoliiton tapahtuma- ja markkinointijohtaja Mikko Saarinen, joka vetää myös Lahden alueen Winter-Know-How-projektia. Projektin tavoitteena on edistää Lahden alueen suomalaista talviurheiluvientiä Kiinaan.
Heilongjiang on Kiinan talviurheilun keskus. Sen suurimmat ja tunnetuimmat talviurheilukaupungit ovat Harbin ja Qiqihar. Heilongjiangin alueella sijaitsee myös Kiinan ensimmäinen ja suurin kansainvälinen hiihtokeskus Yabuli Ski Resort. Alueella asuu 39 miljoonaa ihmistä ja se tavoittelee vuoteen 2025 mennessä 70 miljoonaa aktiivista talviurheilun harrastajaa.