Lasten Lumipäivien kiertue rantautuu neljälle paikkakunnalle – ”Vaikka alussa saatetaan tulla paikalle pitkin hampain, lähtevät kaikki hymyissä suin”

Lasten Lumipäiviä vietetään viikolla 8 Pyhäjärvellä, Taivalkoskella, Isokyrössä sekä Jämsässä. Siinä, missä lumipula vaivaa eteläistä Suomea, on Taivalkoskella melkein metri lunta.

Viikon 8 Lasten Lumipäivien kiertue starttaa ensimmäisenä Pyhäjärveltä 18.-19.2. Tiistai-iltana Honkavuoren hiihtokeskuksessa järjestetään myös koko perheen iltatapahtuma 17:30-19:30. Lunta on tapahtumanjärjestäjän mukaan runsaasti ja kaikki alakoululaiset pääsevät mukaan liikkumaan. Mukana järjestämässä ovat Lamminahon Ahto, Pyhäjärven Pohti, Pyhäjärven kulttuuritoimi sekä 4H.

Tapahtuman koordinaatorina toimiva Maria-Leena Mehtälä kokee, että hiihtäminen itsessään on myös kulttuurillinen elämys.

”Iltatapahtumassa, joka on suunniteltu yhteistyössä kulttuuritoimen kanssa, ovat nyt esiintymässä ihka oikeat Muumipappa ja Pikku Myy. Halusin tämän tapahtuman Lasten kulttuuriviikolle, koska minun mielestäni hiiihtäminen on liikuntana mitä mainiointa kulttuuria. Iltatapahtumassa voi toki myös osallistua rasteille ja siellä on mönkkäriajelua ja mahdollisesti Pohti Ski Teamin uusi voitelurekkakin, josta voi käydä kyselemässä voiteluvinkkejä.”

Taivalkoskella ei myöskään lumenpuutteesta ole tänä talvena ollut puhetta. Siinä missä Etelä-Suomessa on koitettu pärjätä tykkilumilatujen varassa, on tämän vuoden Hopeasompa-kunnassa lunta metrin verran. 18.-19.2. järjestettävät Lumipäivien iltatapahtuma on tiistaina 18. päivä kello 17:30-19:30 Hiihtokeskuksella. Tapahtumaa Taivalkoskelta koordinoiva Tuija Vinkka toivookin juuri iltatapahtumaan uusia kasvoja kokeilemaan lumilajeja.

”Meillä on aikasempina vuosina ollut osallistuja noin 50 iltatapahtumassa. Tänä vuonna toivoisin, että siellä nähtäisiin uusia kasvoja, jotka siten innostuisivat meidän hiihtokoulutoiminnasta. Päivätapahtumissa liikutamme kaikkia Taivalkosken alakoululaisia, noin 300 lasta tulee kokeilemaan hiihtoa, mäkihyppyä ja ampumahiihtoa. Suksitaituruus-radalla pääsee kokeilemaan samoja elementtejä kuin tulevissa Hopeasompa-kilpailuissa. Vaikka alussa saatetaan tulla paikalle pitkin hampain, lähtevät kaikki hymyissä suin,” Vinkka kertoo.

Pohjanmaalla sijaitsevassa Isokyrössä on sateiden myötä tullut huoli latujen säilymisestä. Latuja on tällä hetkellä 1,2 kilometriä ja niillä alkaa pyöriä myös hiihtokoulu tulevana torstaina. Toista kertaa Isokyröllä järjestettävät Lasten Lumipäivät ovat Ylipään hiihtokeskuksessa 19.-20. helmikuuta. Perhetapahtuma on keskiviikkoiltana 19.2. klo 17:30-19:30.

Tapahtuman puuhanaisena toimiva Merja Högnäsbacka korostaa yhteistyön merkitystä pienellä paikkakunnalla.

”Syksyllä ilmoittauduimme mukaan tapahtumaan, kun kouluilta saimme vahvistuksen, että haluavat osallistua tänäkin vuonna. Kunta vastaa lasten kyydityksistä. Koulut organisoivat keskenään ryhmien jaot tapahtumaan ja opettajat ovat aktiivisesti mukana ohjaamassa tapahtumapisteillä. Makkaroiden ja juomien tarjoilusta vastaa koulujen vanhempainyhdistykset. Aktiivisten toimijoiden porukka on pieni Kyrön Voiman hiihtojaostossa, joten tämä yhteen hiileen puhaltaminen oli tärkeää tapahtuman onnistumiselle.”

Jämsällä on kaikki Lasten Lumipäiviä varten valmiina, vain lumi puuttuu. 20.-21. helmikuuta Huhdanvuoren hiihtokeskuksessa järjestettävässä tapahtumassa on mukana Jyväskylän koulutuskuntayhtämä Gradian opiskelijoita. Järjestelyissä on mukana Jämsänkosken Ilveksen lisäksi Kaipolan Vire, Jokilaakson Mäkiseura sekä Jämsän liikuntatoimi.

Tapahtumakoordinaattorina toimiva Tapani Malmberg on tyytyväinen tapahtuman täyttöasteeseen.

”Kouluille saimme markkinoitua tapahtuman loppujen lopuksi hyvin. Yhteensä 438 oppilasta 1.-6. luokilta on ilmoittautunut päivätapahtumaan. Iltatapahtumaan odotellaan noin sataa lasta. Jos tapahtuma saadaan kelien puolesta järjestettyä, tutustuttaa se noin 400-500 lasta suksiin ja lumilajeihin. Siitä jos 1-2 prosenttia jäisi koukkuun lumilajien pariin.”

 

Lasten Lumipäivät viikko 8

18.-19.2. Honkavuoren hiihtokeskus, Pyhäjärvi

18.-19.2. Hiihtokeskus, Taivalkoski

19.-20.2. Ylipään hiihtokeskus, Isokyrö

20.-21.2. Huhdanvuoren hiihtokeskus, Jämsä

 

Lasten Lumipäivien kiertuekalenteri 2019-2020